Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2020 20:26 - Противоречивият
Автор: suarezthoughts Категория: История   
Прочетен: 756 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.06.2020 20:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      Има много противоречиви личности в историята. За пример ще дам Ото Фон Бисмарк и споровете за политиката му относно Източния въпрос.
     В българската история също можем да открием доста противоречиви имена и може би най-спорното сред тях е Никола Обретенов. Герой или престъпник е той? Виновен ли е за смъртта на Ботев, или е несправедливо набеден? Тези въпроси скарват историците от десетилетия. Може би, разглеждайки живота му, научавайки историята му, бихме могли да разберем поне малко за това какъв в действителност  е бил той и да изградим собствено мнение по тези въпроси. 
     Никола Тихов Обретенов е роден на 28.05.1849 г. в град Русе (тогава Русчук), в семейството на знаменитата Баба Тонка и Тихо Обретенов, който е бил близък на Георги Сава Раковски. Има четирима братя и две сестри, които са тясно свързани с възрожденските дела по това време. Двама от братята му, Ангел и Петър, са участвали в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. В началото на 1863 година, още като ученик, той участва в изгонването от Русчук на гръцкия владика Синесий Червенски. През 1864 г. завършва Главното булгарско училище в Русе. През същата година отива при баща си в град Исакча. Основават тамошното първо българско училище, просъществувало две години.
    От нември 1867 г. Обретенов е библиотекар и член на настоятелството, на русенското читалище "Зора", превърнало се в една от тайните квартири на БРЦК. На 07.06.1871 г. е поканен от Христо Иванов Големия да се включи в революционната борба, като куриер между България и БРЦК в Букурещ. На 29.06.1871 г.,в Букурещ, представя препоръките си на председателя на БРЦК Любен Каравелов. Заедно с Димитър Горов от Гюргево разработват нелегален канал за пренасяне на поща, печатни материали и уръжие, между Букурещ, Гюргево и Русе.
  Следвайки разпорежданията на Каравелов и препоръките на Ангел Кънчев, Обретенов,Тома Кърджиев и Ради Иванов, основават Русенския частен революционен комитет. Учредителното заседание на комитета се провежда на 10.12.1871 г. в къщата на баба Тонка. В комитета са приети Георги Икономов, Никола Сакиларов, Зхахари Стоянов и много други.
  От 29.04 до 04.05. 1872 г. е делегат на събранието в Букурещ с още 24 души, представители на частните революционни комитети от България и Влашко. Приемайки нов устав на БРЦК, преизбират  Каравелов за председател на комитета в Букурещ, и Васил Левски да образува Привременно правителство в Българско, където намери за добре. Към края на юни 1872 г. по разработения нелегален канал, с помощта на баба Тонка и други участници, пренасят напечатаните устави, квитанции и други материали, сред които са униформата, сабята и пушката на Васил Левски.   През 1873  г. се запознава със Сефан Стамболов, който изявява желание да се включи в борбата като заместник на Левски.
  През август 1874 участва в заседанието на БРЦК в Букурещ, което преизбира Каравелов за председател, Христо Ботев за секретар и утвърждава Стефан Стамболов като главен апостол в България (заместник на Левски).
  Към средата на ноември 1875 г, е създаден и започва да заседава Гюргевският революционен комитет под председателството на Самболов. Заседанията продължават до 25.12 1875 г. Решават да бъде подготвено въстание , което да избухнена 11.05. 1876 г., като страната е рзделена на четири революционни окръга. Обретенов твърди, че има и пети революционен окръг (Софийски), за който е избран за апостол заедно с Никола Славков.   На 24.01.1876 г. Обретенов и Георги Апостолов преминават Дунав и се отправят към Враца. Отчитайки обстановката там, решават двамата апостоли да се върнат в Румъния , за да закупят оръжие, което да донесат при избухването на въстанието във Враца, водейки и чета. Докато те закупуват необходимите оръжия и муниции, видният родолюбец Христо Ботев пламенно организира четата.   На 17.05.1876 г., с четата водена от Ботев, Обретенов слиза от парахода "Радецки" на Козлодуйския бряг, където четниците целуват знамето, изработено от сестра му Петрана Обретенова. Участва във всички битки на четата и става свидетел на смъртта на Христо Ботев на 20 май.
  След месец изпълнен със сражения, скитане и глад в неприветливата през тази година планина, Обретенов и другарите му са предадени от братята Пенчо и Петъри и са заловени в Балювият хан близо до село Шипково, от турска потеря. Съдът в Търново ги осъжда на смърт, но присъдата не е подписана и те биват изпратени в Русе за да бъдат съдени от извънреден съд. В Русе отново са осъдени на смърт но по заповед на султана присъдата е заменена с вечно заточение в Мала Азия.
  На 2.07. 1876 г. в крепостта Сен Жан Д"Арк, Обретенов среща брат си Ангел, който е заточен осем години преди това, като участник в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Освободен по силата на капитулациите, към Санстефанският мирен договор, Никола Обретенов се завръща в свободното си отечество през 1878 г.
  През февруари 1887 г. е назначен за окръвен управител на Силистра за да се справи с местните русофили. Уволнява някои чиновници, но не успява да предотврати бунта на офицерите, които го поставят под домашен арест. През 1890 г. е става окръвен управител на Русе.
  През 1907 г. е избран за народен представител и кмет на Русе. На 3 юни 1927 г., като член на нарочна комисия установява точното място на гибелта на великият Христо Ботев, за което е съставен протокол, публикуван във вестник ""Независимост"" през 1929 г. Според членовете на комисията сведенията на Обретенов са меко казано съмнителни. Това подклажда самият възрожденец, който неколкократно сменя показанията си, изглеждайки все по-виновен. Не трябва да се подминава факта, че Обретенов и Ботев са били в постоянен конфликт, започнал още при слизането от кораба ""Радецки"" на козлодуйския бряг. Поставено под огромно съмнение е и сведението на Обретенов, че Ботев е предложил на него, и на няколкото човека останали наоколо, да избягат в Сърбия и да изоставят четата. Според роднина на поета е станало точно обратното. Но защо му е на Обретенов да лъже? Какво прикрива? Заговор, за който се е заклел да мълчи до гроб? Обир може би? Според някои източници Ботев е носел огромна сума пари за поддръжка на четата, която в последствие изчезва. След освобождението, Обретенов и Заимов построяват големи къщи за семействата си. Откъде са взели толкова пари? Как мислиш, Читателю? Възможно ли е това да са били ботевите пари? Има още много много сведения, които могат да се напишат, но не смятам да задълбавам с факти, които са до болка известни. Не мисля, че има човек, който да не знае за събитията, случили се във врачанския балкан на 2.06.1876 г.
   Има твърде многото въпросителни около смъртта на Ботев, няколко неща не ми дава мира: Защо, когато Ботев е убит, вместо да го погребат, обират всичко, което носи в себе си, и скриват тялото му? Защо Обретенов и останалите са решили да скрият от четата, че Ботев е мъртъв? Защо на Обретенов са му нужни 50 години за да покаже лобното място? Ще разберем ли някога истината?
   След проучването, което направих за Обретенов, интуицията ми казва, че той лично не е убил Ботев, но вероятно е участвал в заговор срещу поета, приключил трагично. Въпреки, че всички сведения са срещу него, му симпатизирам и някакси ми се иска един ден да бъде доказано, че е невинен.
  Никола Обретенов умира на 10.10.1939 г., на 90-годишна възраст, оставяйки много въпроси без отговор, превръщайки се в може би най-противоречивата личност в българската история!


    PS:   Имам въпрос към теб, Читателю: Има ли всъщност възрожденец, който не е убивал, било то турчин? Как определяме, чии живот е важен, чие убийство е наказуемо? Дори и Обретенов да е виновен, това променя ли направеното от него за България?      



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: suarezthoughts
Категория: Други
Прочетен: 9640
Постинги: 6
Коментари: 6
Гласове: 25
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031