Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2020 18:32 - Недооцененият Панайот Волов
Автор: suarezthoughts Категория: История   
Прочетен: 1143 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 28.06.2020 16:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      Здравей, Читателю!
  Надявам се последната ми тема да ти е харесала, защото днешната е тясно свързана с нея. Както вече си забелязал, ще си поговорим за една от най-възхитителните, но също така най-недооценените личности в българската история, Панайот Волов. Накратко ще разкажа за живота му и революционната му дейност. Дано четеш тази тема със същата наслада, с която я пиша!   Волов е роден на 23.01.1850 г. в Шумен. В родният си град завършва класно училише при Добри Войников. От богат сродник получава материална подкрепа и заминава да учи в Букурещ, Белград и Одеса. В Николаев, обучението му протича от 1869 до 1873г. Шест месеца преди да завърши Южнославянския пансион, е принуден да се завърне в Шумен поради влошеното си здравословно състояние. Там е назначен за главен учител и директор на класното училище. Верен на разбиранията си, Волов става активен участник в местното читалище и организира вечерно училище.

    "Нагласата у Волов да посвети живота си на щастието на родината е негова цел още от юношеските години."
  -Георги Гемиджиев

  След като е избран за председател на Шуменския частен революционен комитет, през август 1874 г. участва в общото събрание на БРЦК в Букурещ. Използвайки прикритието си на училищен инспектор, успява да възобнови комитетите в 14 шуменски селища.   В началото на 1875 г. е арестуван и хвърленн в затвор заради участието си в конфликта между местната младеж и европейски инженери, участващи в строителството на жп линията Каспичан-Шумен-Ямбол. Застава начело на недоволни шуменци, които осуетяват сватбата на френски инженер и местна девойка.
    След временен престой в затвора е освободен и заминава за Румъния. Там участва в подготовката на Старозагорското въстание. Определен за апостол, той действа в Ловечко и Троянско. Последвалият неуспех на въстанието го кара да търси убежище при знаменитият революционен деец Иван Арабаджията в Царацово. С помощта на руския консулт Найден Геров, минавайки през Цариград и Одеса, стига до Гюргево. Там се взима решението  за подготовката на Априлското въстание.
  На 10.01.1876г. заедно с Бенковски преминават вледенения Дунав и се отправят към Панагюрище. Тяхна е идеята за свикване на общо събрание на представители на всички комитети от Четвърти революционен окръг. Волов е сред главните организатори на Първото Велико народно събрание на Оборище. Лично откривайки го, той изисква да се изяснят много неотложни въпроси. По неговово настояване събранието избира 12-членна комисия, която заседава от 16 до 19.04.1876г. в Панагюрище и съставя плана за въстанието. По време на въстанието Волов доказва, че за него, общото дело е по-важно от личната му амбиция и отстъпва ръководната роля на Бенковски. След като получава вестта за разбунтуването на Копривщица, Волов дава първия изтрел на въстанието в Панагюрище и заедно с останалите апостоли вдига населелението на бунт. Формира чета заедно с Орчо Войвода и се отправят към Стрелча, с цел да помогнат на тамошния бунт. След това застава начело на въоражен отряд, с който подкрепя клисурските въстаници.
  След края на въстанието се отправя към Румъния заедно с Георги Икономов и Стоян Ангелов. На 26.05.1876 г. ,край Бяла, са предадени от турчин. Гонени, в отчаян опит да се спасят, те пробват да преминат река Янтра, но намират смъртта си във водите и.   Определян за мекушав, Волов остава неоценен от  българската история. Многократно е представян е като второстепенен участник в Априлското въстание, а това, смятам, е несправедливо. Той по нищо не отстъпва на останалите национални герои и заслужава да бъде почитан и обичан като тях.
  Както виждаш, Читателю,
не прикривам симпатиите си към тази личност. Именно огромното уважение, което изпитвам към Волов ме подтикна да напиша тази тема. Дано съм помогна да го оцениш, защото всеки един човек, който е дал живота си за родината, заслужава да бъде почитан и никога да не бъде забравян!

    "Истински човек е тоя, който по-малко се грижи за себе си, а повече за народа си. Такъв истински човек желая да бъда и аз. И понеже нямам богатства, да раздавам от тях,искам да раздавам душата си. А тя е доста богата."
  -Панайот Волов



Тагове:   Възраждане,   история,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Здравейте. И аз мисля, че малко п...
30.04.2020 21:50
Здравейте. И аз мисля, че малко по-слабо е оценен и Бенковски излиза на преден план, като се заговори за Априлското въстание. От двете къщи- на Волов и Бенковски ми изпратиха материали в помощ за моята тема за Панайпт Волов и дори част от тях публикувах.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: suarezthoughts
Категория: Други
Прочетен: 9655
Постинги: 6
Коментари: 6
Гласове: 25
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930